Flutter Öğrenmek için Kaynak Önerileri (Naçizane)

Mertcan Kıyak
7 min readOct 21, 2020

--

Flutter öğrenmek veya öğrenmemek işte bütün mesele bu. Kafaya koyduk ve artık kaynak arayışına geçtik. Peki en iyi kaynağı nereden bulacağım? Para vereceksem verdiğim para boşa gider mi? Gibi sorular kafayı oldukça kurcalar ve haftaların geçmesine neden olur. Bu yazımızda benim de içlerinde deneyimlediğim en iyi olarak gördüğüm kaynakları sizlerle paylaşacağım. Umarım faydası olur keyifli okumalar.

Kaynaklar bize ne kadar fayda sağlayacak

Aslında buradaki konu sadece Flutter için değil Kotlin, Javascript gibi herhangi bir dil için de geçerlidir. Bir kaynağı en iyi yapan şey kesinlikle fiyatı değildir (Ücretli ise). Öncelikle bütün yoğunluğumuzu bu kaynaklara vermememiz gerekiyor. Bu kaynaklar Medium yazıları olabilir, Udemy gibi yerlerdeki kurslar da olabilir. Tamamıyla bunlara bel bağlayarak kendimizi geliştirmemiz mümkün değildir öncelikle bunu bir netleştirelim.

Bu kaynaklar bize programlama temellerini, o dile ait nesne yönelimli programlamayı, mimariyi v.b temel ve orta seviyedeki içeriklerin nasıl yapılacağının yolunu gösterir. Haliyle hayalinizdeki bir uygulamayı baştan sonra tasarlayacak bir kurs arıyorsanız şimdiden aramayı bırakın çünkü öyle bir dünya yok.

Sıfırdan yüze bir öğrenme aralığı var ise bu kaynaklar bizi 40'a kadar getirir. Geri kalan kısım tamamen bizim özel araştırmalarımıza ve ilgimize bağlıdır. Biz ne kadar vakit ayırır ve kalan 60 lık kısmın üzerine düşersek o kadar gelişim sağlarız. Haliyle kaynaklardan aldığımız verim de bir o kadar artmış olur.

Bu kısım için işin özü: Kaynaklardan beklentilerinizi mümkün olduğunca orta seviyede tutmaya çalışın. Bu kursu satın aldım ve bitirdiğimde uzman Flutter developer olacağım gibi düşüncelere kesinlikle kapılmayın.

Kaynak seçimlerini nerelerden yapıyoruz?

Flutter kaynak tavsiyeleri

Can alıcı bir diğer soru da bu kaynakları nereden bulacağız sorudur. Şimdi bu kaynakların yer aldığı siteleri tek tek inceleyelim. Mutlaka içlerinde eksiklikler olabilir onları da yorumlarda yazarsanız hemen eklerim.

1-) Udemy

Benim de severek kullandığım ve başarılı bulduğum bir kurs platformudur. İçerik kalitesi olarak oldukça fazla çöp içerik olsa da hatırı sayılır derecede bilgi ve birikime sahip, öğretme amacı oldukça yüksek ve işini kaliteli yapan eğitmenler de var. İşte önemli olan bu eğitmenleri bulmak. Bu yazımızın amacı da edindiğim tecrübelere dayanarak en iyi eğitmenleri ve kurslarını önermektir.

Emre Altunbilek Flutter Kursu

Udemy Türkiye sayfası için konuşacak olursak Emre Altunbilek’in Flutter kursunu net bir şekilde tavsiye edebilirim. Sanırım bu konuyla alakalı ilk kursu çekenlerden birisi olmasına rağmen Udemy’deki en kapsamlı Flutter kursu olma özelliğini taşıyor.

Bildiğiniz üzere Flutter, Dart dilini kullanıyor ve kurs içerisinde Dart dilinin geniş bir şekilde anlatıldığı kısım da mevcut yani öyle paldır küldür Flutter’a giriş yapmıyorsunuz.

Sıklıkla kullanılan widgetlar için ayrı ayrı kurs bölümleri de var. Gridview kullanımı, Listview kullanımı gibi her konuya detayıyla değinildiği için öğrenmeme gibi bir durum söz konusu olmuyor.

Kurs içerisinde oldukça fazla örnek uygulama mevcut. Mutlaka bir proje geliştirirken kullanacağınız widgetlar ile hazırlanmış pek çok uygulamanın yapılışını görmek çok iyi. Yani ben size öğrettim gibin kendiniz yapın denilmemiş her konu projeler ile desteklenmiş. Flutter öğrenmek için alınabilecek en iyi kaynaklardan birisidir.

İşin özü bu kursu kesinlikle almanızı tavsiye ediyorum. Yazının son paragraflarında kurslardan en yüksek verimi nasıl alırsınız bunu da kendimde gözlemlediğim kadarıyla yazacağım.

Angela Yu Flutter Kursu

Ben de ilk zamanlarda kaynak araştırmaları yaparken kendisinin kursuyla karşılaştığım değerli bir eğitmendir Angela Yu. Özellikle Twitter’da millet ne tarz uygulamalar yapıyor diye baktığımda hep bu kurs içerisinde yer alan örnek uygulamaların paylaşıldığınız gördüm. Zaten puanlarına ve aktif öğrenci sayısına da baktığınızda kursun ne kadar popüler olduğunu görürsünüz.

İngilizcem her ne kadar bu kursu anlayacak kadar yeterli olmasa da daha önce Türkçe bir kurs izleyip, olayları az çok kavradığım için içerde neler döndüğünü anlayabiliyordum. Dil probleminiz yoksa bu kursu satın almanızı tavsiye ederim.

İçerisinde temel ve orta seviye projeler bulunuyor. (Firebase ile geliştirilen chat app haricinde). Emre Altunbilek’in kursuna göre süresi daha az olsa da bıraktığı etki fazla olabilir. Bir sıralama yapmak gerekirse; Dil bilginiz varsa ilk sıraya Angela hocamızı sonra Emre hocamızı izleyin. Yok sadece Türkçe olsun diyorsanız yer değişikliği yapabilirsiniz.

Udemy’de önerebileceğim kaynaklar bu kadar. Şimdi diğer kaynak sitelerine geçelim ve oradan ilerleyelim.

2-) BTK Akademi

İlk duyurulduğunda pek çok kişi tarafından eleştirildi ben de kısmen eleştirdim ancak mesele şuan o değil. Benim eleştirdiğim nokta 1 milyon yazılımcı hedefi olması. Neyse bu başka bir yazının konusu olabilir. Biz içerisinde ki faydalardan bahsedelim.

Yukarda Udemy kategorisinde bahsettiğim iki eğitimden en az birisini satın aldıysanız buradaki kursu takip etmenize gerek yok aslında. (Eğitmen ile ilgili bir serzeniş değildir. Haddime de değil.) Fazla fazla kurs izlemek bizi çok geliştirmiyor hatta geriye götürüyor. Mutlaka iki kurs kaynağınız olsun ama fazla fazla almanızın hiçbir faydası olmaz. 5 tane kurs alıp hepsini yarısına kadar izlemektense 2 tane alıp sırasıyla bitirmek çok daha mantıklıdır. Kafa karışıklığı yapmaz.

Btk akademi de şuan tek bir Flutter kursu yer alıyor onu da Engin Demiroğ hocamız çekmiş yüklemiş. Diğer kurslardan farkı, Dart konuları ile Flutter konularını harmanlamış. Yani Dart da gösterdiği bir örneği gidip hemen Flutter tarafında da uygulamış böylelikle neyi ne amaçla yazdığımız net olarak anlatılmak istenmiş.

Şahsi görüşüm benim ilk kursum olsaydı kafam biraz karışabilirdi. Dart ayrı bir konu Flutter ayrı bir konu olmasını tercih ederdim tabi herkesin anlama kapasitesi ve tarzı bir değil. Bana yaramıyor diye size de yaramayacak diye bir şey yok. Flutter öğrenmek amacıyla her yol mübahtır denilse de dikkatli davranmakta fayda var.

Velhasılkelam her kurs bir şeyleri öğretme amacı güdüyor. Mutlaka fayda sağlarsınız. Tavsiye ediyorum. Ama mümkünse ilk kursunuz değil de ikinci kursunuz olsun. :)

Flutter Türkçe kaynak önerileri

3-) Youtube

İşte geldik işin en civcivli kısmına. Hintli, Arap, İspanyol, Türk, İngiliz, Amerikalı ve daha milletten insanın bir şeyler paylaşma amacıyla harıl harıl içerik ürettiği ve bunun büyük bir samimiyetle yaptığı, yiğidin harman olduğu bir sitedir Youtube.

Kursları bitirip de bir projeye bağladığınızda mutlaka uğrayacağınız, günlerinizi, haftalarınızı geçireceğiniz, tutorial’lar içerisinde boğulacağınız bir mekan burası. Hoş geldiniz efenim. HB eyv.

Burada Flutter ile ilgili binlerce içerik bulabilirsiniz. Arama kutusuna dilediğinizi yazarsınız ve karşınıza mutlaka farklı dillerde içerikler içerikler çıkar bunu zaten herkes biliyor ama benim özellikle takip ettiğim, hem tasarım açısından hem de uygulamanın işleyici hakkında bilgiler paylaşan bir iki kanal var bunları paylaşacağım.

Flutter A Way

Bu kanalın sahibi oldukça güzel içerikler üretiyor. Harika tasarımları alıyor yine harika mobil uygulamalara dönüştürüyor. Kafanızda hiç öyle bir uygulama geliştirme planı yoksa bile açıp izleyerek bir şeyler öğreniyorsunuz. Doğru yaptığınızı zannettiğiniz şeylerin aslında farklı ve daha kolay yolları olduğunu görünce aydınlanıyor, şevke geliyorsunuz.

Ayda bir iki video atıyor. Az gibi görülebilir ama etkili videolar bunlar. Tasarım mobil uygulamalar için vazgeçilmez. Hele ki Flutter’ın en iyi olduğu konu bu ekrana bir şeyler çizmek olduğu için bu alanda kendimizi ne kadar geliştirirsek o kadar iyi olur.

Fireship

Sadece Flutter için değil pek çok kategoride içerikleri mevcut çok kaliteli bir kanal daha. Cıvıl cıvıl panayır gibi kanal kurmuşlar. Her türden, dilden videolar barındırıyor ve hepsi de işe yarar şeyler. İzlenme, tıklanma almak için yapılan vıttırı vızzık videolar değil hiç birisi.

Şöyle bir göz attığınız da mutlaka Firebase ile ilgili içerikler göze çarpıyor belki de kanalın adı oradan geliyordur. Firebase ile ilgili içerikler biraz fazla ama bu iyi. Çünkü neden kötü olsun?

Marcus Ng

Bu Youtube kanalında tasarımları Flutter uygulamalarına dönüştürmenin yanı sıra arka tarafla ilgili içerikleri de var. Mesela Firebase kullanarak Flutter ile Instagram uygulaması ile ilgili içerikler de mevcut. İhtiyaç halinde bu videolar çok fayda sağlıyor. Hem servislerin nasıl kullanıldığını görüyoruz hem de büyük çaplı bir uygulamanın giriş adımını atmış oluyoruz. Mutlaka takipte bulunmanız gereken bir kanaldır kendileri.

HardwareAndro

Veli Bacık’ın içerikler ürettiği şahane bir Youtube kanalı. Sadece Flutter ile ilgili içerikler yok ancak şuanlık gündemi sanırım Flutter. O kısımda içerikler daha sık geliyor. Bir uygulamanın baştan sona hangi mimariyi kullanması gerektiğinden, çeşitli kütüphanelerin en verimli şekilde nasıl kullanılacağına dair pek çok önemli konuya videolarında değiniyor. İçerikler ilk başlarda zor gelebilir bu yüzden direkt olarak izlemeye başlamayın gözünüz korkabilir. Bir kursu bitirip, bu kanaldan faydalanır iseniz bence verimlilik epeyce yükselir.

4-) Ekşisözlük Flutter başlığı

Benim en sık yaptığım şeylerden birisi programlama dillerini veya frameworkleri takip altına alıp günde 3–5 defa kontrol etmektir. İnsanların fikirlerini, yeni gelişen haberleri ancak bu şekilde toplu bir halde bulabiliyoruz. Tabi öyle her yazılan kuraldır gözüyle bakmamak lazım sonunda kişisel fikirler yazılıyor ve genel bilgiler paylaşılıyor. Size fayda katacak kısımları mutlaka takip edin.

Burada oldukça iyi tavsiyeler olabiliyor. İnsanların ne tür uygulamalar yaptığını görebiliyorsunuz. Yardımlaşma ve kaynak önerilerinin yapılması gerçekten iyi bir ortam oluşturuyor.

Flutter çalışma rehberi

5-) Medium

Medium da açıkçası kimi önersem diye bir baktım ancak devamlılığı olan bir yazı kanalı bulamadım. Burada mecburen öğrenmek istediğinizi parça parça aratarak bulacaksınız. Nodejs ile bir API oluştrup Flutter da kullanmak istiyorsanız “Nodejs Flutter API” yazmanız yeterli oluyor. Bu haliyle bile onlarca içerik karşınıza çıkıyor. Israrla takip etmeniz gereken bir profil varsa o da Flutter’ın resmi sayfası olmalıdır zaten yazdığınızda direkt olarak karşınıza çıkıyor.

Bu arada bu sıralamayı iyiden kötüye yapmıyorum. Medium niye 5 numara diye karşı çıkmayın :) Flutter öğrenmek için belki de en çok kullandığım kaynak Mediumdur diyebilirim. Sıralamayı rastgele oluşturdum.

En verimli şekilde nasıl çalışabilirim?

Flutter öğrenmek için burada benim uyguladığım bir yolu paylaşacağım. Bu kadar sabırlı olur musunuz bilmem ancak bunu yapmanız çok büyük fayda sağlar.

Öncelikle aldığınız bir kursu hiç bir şey yazmadan izleyin. Örnekleri yapmadan sadece izleyin. Ama film izler gibi değil anlamaya çalışarak izleyin baştan sona. Daha sonra o kurs bittikten sonra kafanıza neyin ne olduğu oturacak ve her şeyi çok daha net göreceksiniz. Neyi neden kullandığınız, nesne yönelimli programlamanın önemini, mimarilerin neden kullanıldığı gibi.

Başlangıçta bu OOP, MVVM, MVC gibi terimler saçma gelir. Daha kısa kodlarla işlemler zaten yapılıyordur bu kadar zahmete ne gerek var denilir ancak zaman ilerledikçe bunların ne kadar önemli olduğu, aslında kod yapısını ne kadar kısalttığını görürüz. İşte bu yüzden baştan sona arkanıza yaslanın ve mümkün olan en iyi şekilde anlayarak izleyin.

Kursu bu şekilde bitirdikten sonra bu sefer kendiniz örnekleri kodlaya kodlaya ilerleyin. Daha önce izlediğiniz için konuları çok daha hızlı kavrayacak ve kursu ilk izlemenize oranla biraz daha oturaklı ilerleteceksiniz. İleri de ne olacağını bildiğinizde kod yapınızın düzeleceğini bilmek de ayrıca rahatlatıyor.

Naçizane benim tavsiyelerimin sonuna geldik. Buraya kadar okuduysanız ve ufak da olsa yol gösterebildiysem ne mutlu. Mutlaka sizlerin de tavsiyeleri olacaktır. Bu tavsiyeleri yorumlar kısmından iletirseniz diğer okuyucularımız da faydalanacaktır.

Flutter ve Dart kategorisindeki diğer yazılarıma da buradan ulaşabilirsiniz.

--

--